Herbata reklamowa miętowa

Herbata reklamowa
Herbata reklamowa

Doskonałą alternatywą dla klasycznej, czarnej herbaty jest jej wersja miętowa. Coraz częściej spotkać można się z nią w kącikach kawowych aranżowanych podczas różnego rodzaju wydarzeń branżowych takich, jak sympozja, konferencje czy targi. Serwowana jest ona wówczas solo lub z dodatkiem cukru (białego lub brązowego) oraz cytryny. Tego typu eventy stanowią doskonały sposób na zareklamowanie swojej działalności poprzez umieszczenie na torebce z napojem logo swojej firmy. Jakie dokładnie właściwości ma wspominana powyżej herbata miętowa i jakie są jej rodzaje?Herbata reklamowa stworzona na bazie mięty pieprzowej cieszy się niezwykle dużą popularnością. Zapewne nie każdy z nas zdaje sobie z tego sprawę, lecz roślina ta nie występuje dziko. Związane jest to z faktem, iż stanowi ona połączenie mięty nawodnej oraz zielonej. Jej cechą charakterystyczną jest wysoka zawartość olejku miętowego. To właśnie z tej rośliny w dużej mierze pozyskuje się mentol. Mięta tego typu uprawiana jest nie tylko do produkcji olejku, lecz także jako zioło do parzenia. Herbata z mięty najczęściej stosowana jest w czasie niestrawności. Od wielu lat znane są jej właściwości wspomagające układ pokarmowy. Co więcej, napar z mięty skutecznie wzmacnia apetyt, ułatwiając trawienie. Dodatkowo, działa on żółciopędnie i skutecznie zwiększa wydzielanie soków żołądkowych. Oprócz tego, skutecznie łagodzi skurcze mięśni gładkich.

Równie popularna jest herbata reklamowa wytwarzana z mięty zielonej (z angielskiego – spearmint). Jej aromat oraz smak są nieco inne – znacznie łagodniejsze i zbliżone do kminku. Roślina ta często spotykana jest także pod nazwą „mięta egipska”, która to z kolei stanowi bazę do innej odmiany hodowanej w Maroko. Tamtejsza odmiana, nazywa miętą nana posiada smak zbliżony do maghrebi, czyli tradycyjnej herbaty po marokańsku. To mocny napar z zielonej herbaty z dodatkiem wspomnianej mięty oraz dużej ilości cukru.

Jak widać herbata reklamowa miętowa dostępna jest w wielu różnych odmianach, które różnić mogą się od siebie zarówno aromatem, jak i wyglądem, a co się z tym wiąże – zastosowaniem. Serwować można ją na wiele różnych sposobów – w formie liście suszonych oraz świeżych czy naparu.